To all

Jangan biarkan diri anda dalam kesedihan....ketawa lah selalu kerna...itu akan membuatkan anda lebih tenang.... :)

Tuesday, December 14, 2010

Dugaan dan cabaranMu

Ya Allah....syukur kepadaMu kerna setelah Engkau memberi pelbagai dugaan dan cobaan kepadaku agar aku lebih berdikari dan bertindak mematangkan diri......sesungguhnya Engkaulah maha segala-galanya.....

Tak dapat nak bayangkan situasi sebenar ini akan terjadi pada diriku ini....ya Allah...rasa tak termampu nak hadapinya....tetapi dengan berkat kesabaran dan bantuan kawan2,abg van,orang2 sekeliling dan semua yang telah membantu dalam menyelesaikan urusan ku....akhirnya berakhir dengan kegembiraan....sangat2 bersyukur...cuba bayangkan....

8.00 am: pergi ke pejabat pentadbiran bhgian HEP....jumpa dengan Pn.Wan...mula2 dia cakap: "awak call tak sebelum nak datang" aku jawab: "dah...pastu saya tanya macam mana dengan dokumen..nak send pos ke bawak jer terus masa nak daftar??" orang office tu cakap "terus bawak pun boleh".... jadi kata ok jela...
(kebetulan odw nak pergi kelantan..wedding cousn,jadi terus jela bawak semua barang2 yang perlu dekat polisas nanti.....)

8.30 am: dia cakap: "awak tunggu dulu,saya nak cari awak punya surat dengan dokumen awak..."
ish..bengang gak la masa tu....pastu apa lagi....aku terus balik bilik...

9.30 am: tukar baju,bukak laptop...terus tengok www.tonton.com.my apa lagi layan drama la dulu....dalam masa yang sama ramai yang tanya "macam mana,dah boleh daftar belum...da ok belum" tp still belum boleh lagi sebab staff tu cakap pegawai tak ada lagi...besok baru ada...

11.00 am: tak puas hati...siap2 terus pergi balik pentadbiran tu....pastu malas nak banyak cerita...sampai2 jer....terus duduk dekat kerusi depan office dia....dalam 2 3 minit la...barulah dia panggil...apa lagi..aku pun masuk la...

mula2 dia senyap jer....pastu dia cakap: "tunggu kejap...saya nak ambil surat awak" next dia cakap fone: "mana surat yang nak sign,ok saya pergi ambil"...

masa tu perasaan dah berubah...rasa hati tu tenang dan lega teramat.....pastu orang tu bagi semua benda yang nak kena settle kan....tapi masa tu lah satu persatu dugaan tu datang....

mula2 tunggu van dekat bustop....tak lama la tunggu masa tu....van pun sampai dan terus naik terus abg van tu hantar sampai bandar...dia hantar depan bank Islam....aku dah cakap nak pergi Maybank ngan BSN...
agak stupid jugak la abg tu....ish gerammmm gila!!!

tapi aku bersabar lagi....puas aku 2 3 kali tawaf tempat yang sama....pandang2 sekeliling...tak nampak jugak....jadi aku membijakkan diri masuklah kedai topup..lagipun kredit aku pun da nak habis....jadi aku topup...dalam masa yang sama...aku pun tanya abg tu....Maybank dengan BSN dekat mana...abg tu cakap: "erm....dekat belakang sana..jauh lagi...rupanya seberang block lepas tempuh terminal bas,tempuh padang....argh.....gila rasanya masa tu....urm...aku tabahkan diri....aku teruskan perjalanan aku....akhirnya aku jumpa Maybank...so ak pergi bua bayaran dulu....da lah ramai orang....tunggu da la lama giler.....dkat 2 jam jugak la...ish3...baru settle 1 bayaran...balik ke polisas balik....sebab nak tanya....pastu tunggu van...pergi balik bandar....masa tu...uncle van tu hantar sampai terminal jer....aku nak pergi kuantan parade...tapi dia cakap dia x pergi situ....so aku pun kena lah berjalan kaki...menapak la jugak nak pergi sana....memang jauh la.....nasib baik ada kawan ku ini....Nur Faizzin...dia lah yang bagi direction...so aku pergi buat medical checkup dulu...nasib baik la roommate aku bagitahu tak payah buat medical checkup...kalau tak melayanglah RM 50...nasib baik kena RM 20 jer..alhamdulillah..akhirnya aku jumpa jugak bsn...

aku pun tak sangka yang aku boleh bertahan macam tu...semua itu kekuasaan Allah...alhamdulillah....
jadi kepada sesiapa yang diberi dugaan dan cabaran yang berulang2....tabahkanlah hati anda k....yang penting kita kuatkan hati dan tempuh segala dugaan dan cabaran yang diberi.......

ok la...aku pun da nak mula klas....doa2 kan saya berjaya yer......

Wassalam.........

Friday, December 10, 2010

Happy + Sedih + Rindu

Assalamualaikum semua........


Saya rasa happy sangat dapat sambung belajar dekat politeknik....syukur sangat2....gembira tak terkira la....
rasa tak percaya pun ada jugak....yelah..bukan senang nak dapat....insyaAllah...saya takkan persiakan peluang yang saya dapat ni...


Mula2,saya rasa down sangat sebab tak dapat sambung belajar...sedey sangat...tiap kali check...tak dapat....8/12/2010 pada malam hari...check tetap tak dapat jugak....9/12/2010...satu hari saya tak masuk production...mula2 pagi saya buat kerja dekat office....saya settle kan plastics sampling,form n lain2 la....sampai pukul 12 pm....lepas itu..saya break..tapi sebelum nak break...saya saje jela on9 kejap dekat office..tanpa rasa apa2..tergerak hati saya untuk check rayuan politeknik saya...tanpa mengharapkan yang saya dapat....sekali saya terkejut yang saya dapat dan saya terus terjerit "YES DAPAT" tak dapat nak bayangkan lah macam mana perasaan masa tu.....dengan tak memikirkan apa2..saya terus balik rumah n saya print out semua dokumen2 penting n pergi photostat segala benda2 yang penting... saya call sane saya call sini...n saya pergi kolej...nasib baik la kolej tak jauh sangat...nasib baik la time pergi tu cik izwan ada...save sikit masa...hehe lepas settle kan semua tu...barulah saya masuk balik kerja...agak lama jugak la saya mengular..hehheh sampai jer dekat office...saya nampak k.siti,k.amy.k.win n mak aru..tengah makan...jadi terus pergi dekat diorang....rasa takot nak cakap dekat diorang yang saya last day kerja dekat situ....tak dapat nak bayangkan la rasa sedih sangat sebenarnya masa tu....tahan jer depan diorang semua...
urm....perlahan-lahan saya cakap dengan diorang...saya cakap dengan k.siti saya last day harini...die terus cakap.."TIPU"....saya cakap banyak kali dekat dia banyak kali tetap tak percaya jugak...saya bagi tahu saya dapat sambung study dekat polisas tapi muka dia dah berubah masa tu...seday sangat saya rasa bila pandang muka k.siti bila dia pandang saya...urm....sory k.siti...masa kita kejap jer kan....tak sangka kita dapat rapat kat sana....baru jer kan nak rapat2...urm..cedey nye + rindu...huhu tapi takpe k.siti...nanti miera datang office kita jumpe k kak....ha!!! karok kite beramai2 jangan lupa k....tunggu miera datang k....kita karok sama2....


Masa tu jugak hantar resign letter...maha guru masam jer muka dia..huhu lady gaga trpaksa akur la kan....lepas jumpa nyonya mansor....dia pun cakap ok....gud luck for your study...pastu..finaly pergi jumpa atok sepet..kene bebel dulu...sebab mood dia memang tak baik....tapi lepas abis dia membebel...lastly nak shake hand...barulah dia smile..hheheh...so that day la last saya berada dekat pk la sendiri tu..huhuhu


walaupun sekejap jer kerja dekat sana...perasaan tu sama macam last time praktikal dulu...tempoh 5 bulan pun sama jugak....sangat sedey n rindu sangat2 dekat semua yang ada dekat sana.....


k.Aini,k.Eina,k.Siti,k.Jamek,Syuadah,Ranee,k.Nor,k.Tina,k.Fizi,k.Sue,k.Rathy,k.Azah,k.Ija,Pakcik n Qc2 yang lain miera nak mintak maaf jika selama miera bekerja dekat situ ada menyinggung perasaan kalian dengan gurauan dan usikan.....miera mintak maaf...dari hujung rambut hingga hujung kaki......sesungguhnya saya hanyalah manusia biaasa yang tidak lari dari membuat kesilapan.....


Terima kasih sekali lagi kepada semua yang telah surport saya......
thankz yaeh......


Miss you all....................


see you all next time

Wednesday, December 8, 2010

Ceritaku di tempat kerja Part 2

Hai semua......jom sambung cerita....hehehe


Siapa lagi yek...urm....ha!! bahagian packing pulak...k.Nor,Ranee,k.Fizi,abg Yuz & syuadah.....


k.Nor-kawe ni kenal mek klate ni baru jer...coz this person..haha orang putih sikit..heeheh k.Nor ni baru jer lagi kerja... urm?? sebulan kot..hehe mek ni kelakar jugak...muka baik jer....sopan jer..heheh
but nice orangnya...kecik jer...tapi kan...k.Nor ni suka buat aksi terkejut..hahah ha,kenapa?!! hahah kelakar jer kadang2....hahahha


Ranee-hehe first2 jumpa ranee..ingatkan dia ni orang melayu..ada sekali tu nak tanya la sesuatu dekat dia...tapi dia sengah jer...pelik la kan masa tu....pastu tak puas hati punya pasal...tanya la lagi sekali...lepas tu baru la dia jawab balik...tapi macam pelik jer cara dia cakap.....selidik punya selidik...rupanya ranee orang thailand....hehehe patut la cara cakap lain macam jer....yelah...macam orang klate bercakap..hehe tapi mula2 susah gak la nak faham dia cakap apa...lama2 dah boleh faham...kadang2 kalau dia salah sebut..saya la yang betol kan balik perkataan yang dia cakap tu...hahaha happy jer orangnya...tapi fuh!! tinggi tu key suara dia..haha dah boleh jadi member dengan linda jasmin...haha tapi best jugak...layan jer dengan ranee ni...


k.Fizi-bila teringat masa mula2 start kerja...malu jer rase..mana tak nyer...dah la tersalah anggap k.Fizi ni lelaki...yelah...tak pernah jumpa orangnya...lagipun nama fizi kan macam lelaki..hahhah tersalah anggap leader tu k.fizi..hahha tapi k.Fizi tak pernah tahu sampai sekarang..hahha tapi tetap best jugak..heheh


Abg Yuz-ish3...bila sebut jer nama abg Yuz..geram jer rasanya....yelah...pasal dia tak amik sample untuk singapore pproduct...saya yang terpaksa amik sample dekat cold room yang sangat sejuk tu...pergh!! sakit hati jugak la masa tu..tapi sabar jer.....tu yang bila turn abg Yuz jaga singapore product...sanggup ot....yelah..tak nak perkara berulang..huhuhu tapi alhamdulillah semuanya ok.....hhaha


bersambung...heheh

Tuesday, December 7, 2010

Memori terindah





sebenarnya rindu saat2 ni....n da terbalas pas dpat keje blik kt tmpat yg sama..ehheeh tu pun tak tahu la sampai bila....

Monday, December 6, 2010

Ceritaku di tempat kerja Part 1

Assalamualikum....



Hari ini...saya ingin menceritakan sesuatu dan ingin berkongsi tentang kehidupan saya yang sungguh happy...
ha!! saya rasa sangat bertuah...sebab masih lagi dan sentiasa ada teman2 yang sangat happy....i hope semuanya akan kekal selamanya.....kalau nak cerita sorang2 dalam masa yang singkat ni...memang tak cukup masa...jadi saya akan cuba untuk ceritakan semuanya..heheh



Saya nak bercerita tentang orang2 yang ada dekat tempat saya kerja..hehe have fun sebenarnya kerja dekat situ....sebab ada macam2 ragam orang ada dekat situ....kelakar sangat2.... yelah mana tak nya.....bukan orang2 Malaysia saje yang ada....Nepal,Bangla,Thailand,Vietnam...fuh!! ramai la..hehhe



Pertama sekali nak cerita pasal QC dulu..heheh setiap line ada seorang QC..untuk bahagian preparation & frying line-k.Eina,k.Aini,k.Rathy & k.Sue.....



k.Eina-Bagi saya dia sangat baik...walaupun masa first time nampak..kadang2 takut jugak nak tegur..huhuh sebab kalau pagi2 sape2 jela...mesti muka serius jer...hehe tapi sekarang dah boleh faham kenapa diorang jadi macam tu...heheh ala biasa la...huhu tapi kan...k.Eina ni gila2 orangnya..hehe ceria sangat...suka sangat tengok dia gelak..hehe lebih2 lagi k.Eina ni suka sangat nyanyi lagu..huhu tapi best...tak sunyi la kalau dekat dalam production..hahaha....tapi dah lama tak dengar nyanyi lagu PANAS3...haha walaupun tah ape2 lagu..hahah jangan marah..huhuhu tapi tetap best & tetap hot!! mama..love you la huhu



k.Aini-hehe...comey sangat...sayang sangat dekat akk...selesa sangat kalau berkongsi cerita dengan k.Aini...
dia ni...seorang yang ceria...sweet...but sometime crazy girl!! hahaha coz she same like k.Eina...hahah suka nyanyi....pastu layan la lagu2 diorang..hahah diorang dua tu memang HOT fm dekat dalam production tu..hahah conform tak boring..huhu huhu teringat pulak inovasi yang kita buat..hahah uUP!! rahsia..hahaha hanya kita dan diri kita saja yang tahu....huahua i think kita ada keserasian yang sangat serasi..huhu tapi tak tahu la k.Aini pulak kan..heheh hope the same think..huhu....tapi kadang2 k.Aini suka jugak bermadah..hahah tapi ok la....kadang2 jiwang gak..hahha tapi ada kelemahan..hahha boleh cerita tak??? hhaha tetap nak cerita gak...huahua ish!! dah la geli dekat leher..hahha jaga2 k.Aini...masih ada lagi balance yang belum terbalas...ahhaha comey!!



k.Rathy & k.Sue-dua2 akk ni ok jer...tapi saya tak la rapat sangat...tapi ok jer...kadang2 satu kepala gak..heheh k.Rathy ni da lama kerja situ...k.Sue baru jer lagi kerja dekat situ...erm...tak tahu nak cerita apa pasal diorang ni....tapi apa2 pun...diorang best!! heehe



Untuk bahagian sausage & steaming line 3 orang akk2 ku ini....k.Siti,k.Jamek & k.Tina....



k.Siti-hehe sis yang sangat sweety....huhu saya suka sangat kacau dia..hehe sebab dia geli dekat leher..hahah haish...semua akk2 ku dekat dalam tu semuanya penggeli la..hahha tu yang syok kacau tu..ahhaha dia ni kurus jer orangnya..hehe tapi garang wow...jangan main2..hahah siapa2 buat dia marah fuh!! memang kena aargh..hahaha tapi tetap sama jugak macam akk2 ku yang lain jugak....suka nyanyi....memang kita semua dekat situ semuanya suka nyanyi..hehehhe saya ni memang kalau boring suka tulis lirik lagu tu balik...yelah nak hilangkan boring...saya pun tulis la lirik lagu....tu yang hari tu dia suruh nyanyi lagu lirik tu...heheh pastu ternyanyi pulak..hahhaha xdela..saje2 je..huhuh lepas nyanyi..ha!! ambil kau...terus macam2 lagu nyanyi hehe
tapi saya ok jer kalau suruh nyanyi...memang suka nyanyi pun....huhu dapat pulak k.Siti ni memang suka nyanyi...hurm...agak2 bila nak keluar karok sama2 ni..heheh 1 day ok kak..hehe muash...sayang akk..



k.Jamek-hehe seorang yang ceria,tetap gila..haahah jangan marah...huhu hurm...apa nak cerita erk pasal k.Jamek ni....ha!! dia ni ada kesamaan jugak dengan saya ni...samanya sebab dia layan hindustan gak..hehehe teringat dekat tara pulak...hahha "kakak..satu lagu" hahaha ish..cerita pasal tara pulak...orang nk cerita pasal k.Jamek..hehe si bulu mata lentik..hehe kadang2 geram tengok...yelah bulu mata saya tak lentik macam k.Jamek...panjang tajam2 jer..hehheh urm..mula2 kenal k.Jamek ni...dia tak banyak cakap sangat...segan jugak la mula2 nak cakap..tapi bila dah kenal..sampai tak berhenti gelak..huhu k.Jamek ni..saya tengok manja sikit..hehe kadang2 layan jela..hehe tapi gila tak hilang..hahhah jangan marah...pape pun....tetap sayang sampai bila2..hehe :p



k.Tina- jangan sangka dia ni pendiam...nampak jer diam...tapi gila2 gak....kalau cerita sudah keluar dari mulut...alamatnya tak berhenti la bercerita..hehehe sweet sis...saya ni memang suka kacau akk2 saya ni.... diorang semua ni..layan jer saya...termasuk la k.Tina ni...hehe rasanya diorang pun dah faham saya macam mana...heheheh but still have fun with her...



hehe....saya sayang sangat dengan diorang semua......hope diorang akan ingat saya sampai bila2..hehehe



k lah....nanti saya sambung lagi cerita.....ada lagi yang belum cerita...hehhehe da

Friday, December 3, 2010

Sis

Tiadaku sangka...bertemu dengan dia...bersilanglah cara...mengejar cita-cita siapa...aku cuma menurut kata orang semata-mata...jadi saksi segala perilakuannya...biar ternyata kemahuanku...segalanya dalam gapaianku
Kau dan aku harus percaya..manjalin ikatan irama..kau dan aku..harus bersama..walau lain tak serupa..kau dan aku....



hai..saya suka sangat lirik dan lagu ini...setiap perkataannya sangat bermakna....dan memberi kekuatan dan semangat pada saya....walaupun mungkin sesetangah orang beranggapan..."la sekadar lirik je...tak ada mkna pun...." tapi itu semua hak masing-masing..huhu



video




Erm....rasa nak berkongsi sedikit tentang my sis...saya rindu sangat2 dekat dia....sayang sangat2 forever.. tapi sayang skali..dia berada jauh dari saya...terasa sangat jauh dari dia bila dia pergi...saya rasa kehilangan..saya rindu nak dengar suara dia,senyum tawa dia,gelak dia,mengarut dia,gegeh dia...urm...tapi itu semua tiada kini....terkilan rasa hati ni..bila tak dapat jumpa sebelum dia pergi...
Kenapa???
Mungkin ini memang dah jadi nasib diri...sebab..setiap kali saya menyayangi seseorang pasti orang itu akan pergi jauh dari saya.....sekarang saya takut perkara berlaku itu lagi....tapi itu dah sememangnya lumrah hidup manusia...setiap perkara pasti ada pengorbanan...
Tapi saya sentiasa ingat my sis...mungkin keberadaan dia dulu semasa di setiap tempat yang saya pergi membuatkan setiap saat saya terbayangkan dia,setiap gerak gerinya sentiasa ada di fikiran...
Saya tak tahu kenapa setiap kali teringatkan dia saya akan sedih dan sebak....dengan tidak sengaja air mata jatuh ke pipi dengan sekelip mata....saya sangat2 sayang my sis...kalau boleh saya nak dia sentuasa ada dekat dengan saya...tapi itu hanyalah mimpi semata-mata....walaupun sekejap saja pertemuan kami...saya tetap gembira....
ok lah....saya tak dapat nak luahkan lagi...ada masa saya kongsi lagi....
Salam buat my lovely sis....